Vodič: Kako deliti Google Photos album privatno i sigurno

5 min čitanja Saznajte kako deliti Google Photos album privatno i osigurati da vaše uspomene vide samo pozvane osobe uz napredne postavke privatnosti. jul 24, 2026 07:43 Kako deliti Google Photos album privatno sa odabranim ljudima

Digitalna fotografija nam je omogućila da zabeležimo hiljade trenutaka, ali deljenje tih uspomena često nosi rizik od narušavanja privatnosti. Kada pravite porodični album ili šaljete slike sa putovanja, sigurno ne želite da oni završe na javnom delu interneta. Upravo zbog toga je važno razumeti kako deliti Google Photos album privatno i imati potpunu kontrolu nad time ko može da pristupi vašem sadržaju. U ovom vodiču ćemo proći kroz sve ključne korake za bezbedno podešavanje deljenih albuma i zaštitu vaših ličnih podataka.

  • Pozivajte ljude direktno putem Google naloga umesto slanja javnih linkova.
  • Isključite opciju dodavanja fotografija od strane drugih korisnika po potrebi.
  • Redovno proveravajte listu osoba koje imaju pristup vašem albumu.

Kreiranje albuma i direktno pozivanje korisnika

Najčešća greška koju korisnici prave jeste kreiranje javnog linka koji bilo ko može da prosledi dalje. Da biste osigurali maksimalnu privatnost, deljenje treba vršiti direktno preko e-mail adrese ili Google naloga izabrane osobe.

Proces počinje jednostavnim pravljenjem novog albuma u aplikaciji ili na webu. Nakon što odaberete željene fotografije, kliknite na dugme za deljenje, ali umesto opcije „Pravi link“ (Create link), izaberite konkretne kontakte iz svog imenika. Na taj način, pristup albumu biće ograničen isključivo na osobe koje su prijavljene na svoje autorizovane profile.

Direktno pozivanje korisnika putem e-maila onemogućava neovlašćenim osobama da pristupe vašim privatnim fotografijama čak i ako dođu u posed linka.

Upravljanje dozvolama u podešavanjima albuma

Nakon što kreirate deljeni sadržaj, Google Photos nudi dodatne opcije za finu kontrolu privatnosti i interakcije. Unutar samog albuma, klikom na tri tačke u gornjem desnom uglu možete pristupiti opcijama (Options) gde podešavate pravila ponašanja za sve članove.

Ključne opcije koje treba proveriti:

  • Dodavanje fotografija (Collaborate): Onemogućite ovu opciju ako ne želite da drugi ubacuju svoje slike u vaš album.
  • Komentari i sviđanja: Možete isključiti mogućnost ostavljanja komentara ukoliko želite statičan prikaz.
  • Deljenje linka (Link sharing): Uverite se da je ova opcija isključena ako želite da samo direktno pozvani ljudi imaju pristup.

Kako ukloniti pristup ili obrisati deljeni album

Privatnost nije jednokratna postavka već kontinuirani proces. Ako u nekom trenutku odlučite da određena osoba više ne bi trebalo da ima uvid u vaše fotografije, možete je jednostavnim klikom ukloniti iz liste članova. Ovoj opciji pristupate kroz menij sa detaljima albuma, gde se nalazi spisak svih pozvanih korisnika.

Ukoliko potpuno isključite opciju deljenja za dati album, svi prethodno dodati članovi gube pristup, a eventualno kreirani linkovi prestaju da rade. To vam daje potpunu mirnoću jer uvek imate kontrolu nad time kako deliti Google Photos album privatno i kada prekinuti njegovu vidljivost.

Na koji način vi najčešće delite privatne fotografije sa porodicom i da li redovno proveravate podešavanja privatnosti? Pišite nam u komentarima!

Korisnički komentari (0)

Dodaj komentar
Nikada nećemo deliti vašu e-mail adresu sa drugima.